הקמת חברה

חברה היא ארגון עסקי של אדם אחד (חברת יחיד) או של מספר אנשים בעלי מטרה עסקית משותפת. בעלי החברה קרויים "בעלי מניות" וברוב המקרים המטרה שלהם היא עשיית רווח כלכלי. בישראל רוב החברות הן חברות בע"מ (בערבון מוגבל), דהיינו חברות מאוגדות שאין לבעלי המניות שלהם אחריות משפטית להפסדים ו/או לחובות של החברה, שכן הינה נחשבת אישיות משפטית נפרדת. הקמת חברה בישראל מתבצעת אצל ומול רשם החברות בישראל. לצורך פתיחת חברה יש צורך בבחירת שם לחברה, הצהרה של בעלי המניות, ניסוח תקנון שהינו למעשה הסכם כתוב בין החברה לבין בעלי מניותיה והכולל בתוכו את שם החברה, מטרותיה, הון המניות הרשום שלה והאם יש הגבלת אחריות. כמו כן, במסגרת הליך פתיחת החברה יש להודיע לרשם החברות גם על מינוי דירקטורים לחברה (לפחות אדם אחד) שמטרתם להתוות את מדיניות החברה באמצעות קבלת החלטות הנוגעות לפעילות השוטפת ולעתיד החברה והגשמת מטרותיה. על מנת להקים חברה באופן הקל, המהיר והמקצועי ביותר, מומלץ לפנות לעו"ד בעל הידע והניסיון בתחום.


ליווי משפטי לחברה ובתי עסק

כל חברה או בית עסק נתקלים לרוב בצורך ממשי לסיוע משפטי מקיף, וזאת החל מיום ההיווסדות ובמקרים מסוימים גם ביום סיום הפעילות העסקית. סיוע משפטי דרוש לחברות ובתי עסק בין אם לצורך הקמת חברה אצל רשם החברות באופן הקל, המהיר והמקצועי ביותר או בהתנהלות מול עובדים (שימוע, גיוס, יחסי עבודה), בין בגביה מול לקוחות שאינם עומדים בהתחייבויותיהם הכספיות או בתביעות אל מול ספקים שלא עומדים בהתחייבויותיהם החוזיות. ליווי משפטי כולל בחובו גם יעוץ משפטי שוטף (בדינים רבים הקשורים לפעילות העסקית) ובכך מסייע לבעלי המניות של החברה או לבעלי העסק להתנהל בחוכמה ולכלכל את צעדיהם תוך מזעור נזקים עתידיים מחד, וסיוע בהגדלת הרווחים של החברה או בית העסק מאידך. במסגרת הליווי המשפטי, לרוב יש צורך לערוך הסכמים מסחריים שבתי עסק או חברות צריכים לצורך הקיום השוטף שלהם, החל מהסכמים בין הבעלים, כגון הסכם מייסדים, הסכמי שותפות וכדומה וכלה בהסכמים אל מול ספקים, עובדים, נותני שירות ועוד. התשלום בגין ליווי משפטי יכול וישולם באופן חודשי (כסכום קבוע) ויכול להיות משולם לפי שעת עבודה בפועל וזאת במסגרת רכישה של בנק שעות מוגדר מראש (ריטיינר).


הקמת עמותה

עמותה הינה תאגיד בעל מטרה מסוימת כשלרוב מדובר במטרה ציבורית. עמותה מוקמת לכל הפחות ע"י שני אנשים בגירים מעל גיל 18. עמותה חייבת ברישום בפנקס העמותות אצל רשם העמותות כגוף האמון על פיקוח פעילות העמותה בפועל. חוק העמותות, תש"ם-1980, קובע מפורשות כי די בשני אנשים בלבד על מנת לייסד עמותה אך על פי סעיף 9(2) לפקודת מס הכנסה נדרשים לפחות 7 אנשים על מנת לקבל הכרה מרשות המיסים בישראל כמוסד ציבורי. לכן מומלץ  שכבר בשלב הגשת הבקשה להקמת העמותה יהיו לפחות שבעה מייסדים ולא פחות. לצורך פתיחת עמותה יש צורך בבחירת שם לעמותה, מילוי פרטי מייסדי העמותה וכן חתימות המייסדים על גבי ההצהרה הנחתמת ומאומתת ע"י עורך דין, בה הם מצהירים, בין היתר, על כך שאין לאף אחד מהם בעברם הרשעות פליליות וכן שהם מעוניינים ביסוד עמותה. בנוסף, על המבקשים לייסד עמותה גם לנסח תקנון המהווה למעשה הסכם כתוב בין העמותה לחבריה, והכולל בתוכו גם את שם העמותה הנבחר, מטרות העמותה, ואף את הדרך בה המייסדים יישמו אותן. על מנת להקים עמותה באופן הקל, המהיר והמקצועי ביותר מומלץ לפנות לעו"ד בעל הידע והניסיון בתחום.


הסכם מייסדים

הסכם מייסדים הינו למעשה הסכם משפטי שעל גביו חתומים כל השותפים המעוניינים לחבור יחד במסגרת פעילות עסקית משותפת. מטרת ההסכם הינה להסדיר את מערכת היחסים שבין כלל השותפים, וכן לייצר מנגנונים הנוגעים לניהול השוטף, חלוקת תפקידים, שמירת זכויות המייסדים, ואופן חלוקת הנכסים במקרה של פירוק או היפרדות. כמו כן, הסכם מייסדים כולל בתוכו גם מנגנונים הצופים פני עתיד שמטרתם מניעת מחלוקות עתידיות, סכסוכים משפטיים וכדומה. הסכם מייסדים חשוב שיערך בטרם תחילת הפעילות העסקית המשותפת ובעיקר בד בבד עם פתיחת החברה. הסכם כזה הוא הסכם מורכב ובעל השלכות תהומיות ולכך צריך להיערך במקצועיות, דקדקנות, צופה פני עתיד ותוך הבנת המצב המשפטי כולו.


הסכם שותפות

בעסק שאינו חברה והמונה יותר מאדם אחד, חשוב ומומלץ לערוך הסכם הידוע כהסכם שותפות או הסכם שותפים. הסכם זה מסדיר את מערכת היחסים שבין השותפים וקובע מנגנונים הנוגעים לניהול השוטף, חלוקת תפקידים, שמירת זכויות השותפים, אופן חלוקת הנכסים במקרה של פירוק או היפרדות, ואף מנגנונים הצופים פני עתיד ואשר מטרתם מניעת מחלוקות עתידיות, סכסוכים משפטיים וכדומה. הסכם שותפות חשוב שיערך בטרם תחילת הפעילות העסקית המשותפת ובטרם השקעה כספית. הסכם כזה הוא הסכם מורכב ובעל השלכות תהומיות ולכך צריך להיערך במקצועיות, דקדקנות, צופה פני עתיד ותוך הבנת המצב המשפטי כולו.


פירוק חברה

פירוק חברה הוא למעשה סיום חייה של החברה על דרך חלוקת נכסיה לזכאים. בסוף ההליך מחוסלת החברה כאישיות משפטית נפרדת ואף נמחקת מספרי רשם החברות. כך למעשה מתפרק גם הקשר שבין החברה לבין בעלי המניות ובין בעלי המניות האחד ממשנהו. פירוק חברה יכול להתבצע מרצון ע"י בעלי המניות ויכול להתבצע גם שלא ברצון באמצעות בית משפט, וזאת במקרים לדוגמת של חדלות פירעון ו/או אי יכולתה של החברה לעמוד בהתחייבויותיה הכספיות. פירוק הוא שמו של תהליך המתחיל בקבלת צו פירוק ומינוי מפרק והינו נמשך עד לסיום עבודתו של המפרק בחיסול החברה. 

 

הסכם ספקים או הסכם נותני שירות

הסכם ספקים או הסכם נותני שירות הם במסגרת ההסכמים שמומלץ שיהיו באמתחת כל בית עסק או תאגיד. הסכמים אלו מסדירים את כל הזכויות והחובות של החברה או בית העסק אל מול הספקים או נותני השירות שלהם כגון: קבלני משנה, אדריכלים, עורכי דין, רואי חשבון, מפקחים, יועצים וכדומה. הסכמים אלו מכילים את כל התנאים המסחריים והמשפטיים, וכן מועדים לביצוע השירות, התחייבויות ואף סנקציות למימוש במקרה של חלילה הפרתן. התקשרות עם ספק או נותן שירות ללא הסכם מסודר עלול להוביל לנזקים, הפסדים והוצאות מיותרות וגבוהות שניתן היה למנוע אותם ו/או למזערם במידה והיה הסכם חתום בין הצדדים. הסכמים אלו נערכים באופן ספציפי וייחודי לחברה או בית עסק מסוים מול ספק או נותן שירות ספציפי במטרה למקסם את האינטרסים הדרושים בעת עריכתם.


הסכמי עבודה

הסכמי עבודה הם הסכמים הנערכים בין בית העסק או התאגיד לבין העובדים. הסכמים אלו כוללים בתוכם את מכלול ההסכמות וההבנות בין הצדדים. במסגרת ההסכמים הללו נכללים כל הזכויות המוקנות לעובד מכוח החוקים והדינים השונים ו/או מכוח הסכמים קיבוציים ו/או מכוח צווי הרחבה עם תוספות של בית העסק או התאגיד שאין בהם כדי לגרוע מהוראות קוגנטיות הקבועות בחוק, שכן במידה וכן, לא יהיה בהוראות אלו כדי לחייב את העובדים. חשוב לדעת, כי כל בית עסק או תאגיד מחויבים למסור לעובד הודעה על תנאי העסקתו, בהודעה מסודרת או במסגרת החוזה וזאת לא יאוחר מ-30 ימים מהיום שהעובד התחיל לעבוד אצלם, וזאת בהתאם לחוק הודעה לעובד ולמועמד לעבודה (תנאי עבודה והליכי מיון וקבלה לעבודה), תשס"ב-2002.

 

תביעה להרמת מסך

הרמת מסך היא כלי משפטי בו התובע דורש מבית משפט לייחס את החובות והזכויות של חברה בע"מ אל בעלי מניותיה. בית המשפט ייעתר לתביעה כזו רק במקרים חריגים מאוד, שכן הדין היא שחברה בע"מ הינה אישות משפטית נפרדת ולכן אין בעלי המניות נושאים בחובותיה. הלכה למעשה, בית המשפט יתיר את התביעה רק בנסיבות יוצאות דופן, כגון מעשי הונאה ו/או רמאות מוכחת של בעלי המניות וכדומה. על כן, מומלץ וחשוב להגיש תביעות אלו באמצעות עורך דין מומחה בתחום וזאת על מנת להגדיל הסיכויים להצלחת התביעה.


זכויות עובדים

חוקי העבודה השונים בישראל מעניקים לעובדים זכויות סוציאליות רבות כגון הפרשות לפנסיה, הפרשות לפיצויים, דמי מחלה, דמי חופשה, הבראה וכדומה. על כן, במטרה להימנע מתביעות מיותרות, מומלץ לחברה ו/או בית עסק לקבל ייעוץ משפטי וליווי שוטף בנושא חוקי העבודה השונים וזאת בטרם העסקת עובדים. לאור מורכבות הנושא, חשוב מאוד להתנהל בעניין זה עם משרד עורכי דין שהינו בעל הידע, המומחיות והמקצועיות בתחום. 


שימוע לעובדים

בית עסק או תאגיד המעסיק עובדים לגביהם נשקל סיום התקשרות, מחויבים לבצע הליך הקרוי "שימוע" וזאת בהתאם לקבוע בדין וטרם הפיטורים עצמם. במסגרת הליך השימוע יש חובה להציג בפני העובד המועמד לפיטורים את כל הנימוקים והסיבות בשלם שוקל התאגיד או בית העסק לפטרו. במסגרת הליך השימוע חייב ליתן לעובד גם הזדמנות אמיתית וכנה להשמיע את טענותיו בעד המשך העסקתו. במקרה בו השימוע נוהל בצורה לא תקינה, לרבות לא הומצאה לעובד הודעה מסודרת ומנומקת או לא הוצג בפניו שהוא יכול להיות מיוצג בשימוע, לדוגמה ע"י עורך דין ו/או במקרה שהתנהל השימוע שלא כדין- שאז רשאי העובד לתבוע ולהיות זכאי לפיצוי בשל כך ע"י בית הדין לעבודה. המסקנה הברורה היא שמומלץ לתאגיד או בית עסק לקבל ייעוץ משפטי וליווי בטרם פיטורין ו/או הליך השימוע ובכך להקטין את הסיכוי מתביעות אשר יוגשו כנגדם בבית הדין לעבודה.


ויזות עבודה לעובדים זרים ו/או מומחים זרים

בעל עסק או תאגיד החפץ להעסיק עובד זר בישראל ולאפשר כניסתו לישראל לצרכי עבודה, חייב ברישיון מסודר כאמור בחוק עובדים זרים, תשנ"א-1991. במסגרת קבלת הרישיון, על בית העסק או התאגיד החובה להציג גם אישור ממשרד הפנים שהעובד יהיה רשאי להיכנס לישראל, שכן תקנה 5(א) לתקנות הכניסה לישראל, תשל"ד-1974, קובעת מפורשות  כי המבקש להיכנס למדינת ישראל כדי לעבוד בה זמנית בשכר, יגיש בקשה לאשרה ורישיון. גם העסקת מומחה זר כפופה להליך בירוקרטי וכוללת בתוכה, הן קבלת היתר העסקה מאגף ההיתרים במנהל שירות למעסיקים ועובדים זרים, הן הנפקת רישיון ישיבה ועבודה מסוג ב/1 מומחה.

Word to HTML trial - please Go PRO.

*כל האמור באתר זה אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ שכזה ומשכך כל המידע האמור משמש כמידע כללי בלבד ואף עתיד להשתנות מעת לעת. אין בדברים האמורים בכדי להחליף מידע הניתן על ידי עו"ד והוא מוגש כסיוע. על הקורא מידע זה ו/או המעוניין להשתמש בו, קיימת החובה לפנות ולהתייעץ עם זוהר-חאמו-זוהר עורכי דין ונוטריון בטרם נקיטת כל פעולה משפטית כזו או אחרת. כל המסתמך על האמור לעיל בכל דרך שהיא, עושה זאת על אחריותו בלבד והאחריות לכל תוצאה ישירה או עקיפה, בשל הסתמכות על האמור, תחול על המשתמש בלבד.